Műgyűjtők napja - KULTUR.KONTAKT.KONKRET - Válogatás Carl-Jürgen Schroth műgyűjteményéből

VEB2023 pályázati együttműködés Művészetek Háza Veszprém
VEB2023 pályázati együttműködés Művészetek Háza Veszprém

A SCHROTH COLLECTION művészeti gyűjtemény több mint 100 nemzetközi kortárs művészeti alkotása a németországi Soest városából egy különleges kiállításra Veszprémbe utazik. A tárlat a Modern Képtár Vass Gyűjteménnyel történő együttműködésben valósul meg.

Carl-Jürgen Schroth több mint száz nemzetközi és német kortárs művet felvonultató kiállításának középpontjában európai és észak-amerikai konkrét, konstruktivista, minimalista és konceptuális alkotások kapnak helyet az 1950-től napjainkig terjedő időszakból.

 

Az 1980-as években létrehozott gyűjtemény 700 művet tartalmaz több mint 120 művésztől, anyaga adományokból és művészi letétekből áll össze. A gyűjtemény kezelésére 2014-ben létrehozott alapítvány, a Stiftung Konzeptuelle Kunst a soest-i Wilhelm Morgner Múzeumban egy nemzetközi kortárs művészetnek szentelt teret is működtet RAUM SCHROTH néven. Ennek tartalmi iránya szorosan kapcsolódik a Schroth-gyűjtemény profiljához. A tematikus kiállítások mellett, amelyeket a saját gyűjteményből vagy aktuális művészeti témákhoz kapcsolódva szerveznek, rendszeresen rendeznek egyéni kiállításokat is, ahol gyakran egyedi helyspecifikus koncepciók és installációk valósulnak meg. 

 

Carl-Jürgen Schroth és a Vass-gyűjtemény kidolgozott egy közös csereprogramot. Ennek része a januárban nyíló kiállítás. Ezt követően 2023. március 26. – június 11. között a Vass-gyűjtemény művei lesznek láthatók a RAUM SCHROTHban a németországi Soestben.

 

Kiállító művészek: 

Chul Hyun Ahn, Douglas Allsop, Antje Blumenstein, Hartmut Böhm, Hellmut Bruch, Spencer Finch, Gál András, Frank Gerritz, James Howell, IEPE, Callum Innes, Jo Kuhn, Markus Leitsch, François Morellet, Blinky Palermo, Anton Quiring, Winston Roeth, Klaus J. Schoen, Heiner Thiel, Günther Uecker, Ignacio Uriarte, Victor Vasarely, Pieter Vermeersch, Ulrich Wellmann, Martin Willing, Joan Witek

A Schroth-gyűjtemény különleges részét képezi a száz műtárgyból álló „CENTURY. idee bauhaus.“ sorozat, amelyből egy kurátori válogatás lesz látható a veszprémi kiállításon.

képzőművészet környezetbarát Megnyitó tükörkép Szellemi fogyatékossággal élő személyek számára barátságos környezet

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!