A Kultúra helyben – harmadszor is: bővülve folytatódik a Pajta program

Az első két év sikere után idén már kétszer annyi településen nyílnak EKF Pajták, mint tavaly, és ebben az évben már több mint kétszer annyi támogatást kaphatnak a helyi kulturális élet dinamizálásának központjai, mint egy évvel korábban. A Bakony-Balaton régió 29 települése EKF forrásból összesen csaknem 170 millió forintot fordíthat közösségépítő rendezvényekre. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Pajta Programjának legfontosabb célja 2022 látványos eredményei után ugyanakkor idén is változatlan: a kistelepüléseken élők közösségeit úgy erősíti az ott élők számára valóban fontos kulturális eszközökkel, hogy a rendezvényekért még a település határát se kelljen átlépni.

A turizmus zajától távol is, akár az év 365 napján át is pezseghet a kulturális élet a modern Pajtákban, a kulturális élet élénkítésének helyi központjaiban, amelyek egyszerre adnak otthont az ízlésformálásnak, a települések élő hagyományainak, az innovációnak; a hely szellemével, múltjával kötik össze és fogadjak be a kortárs kultúra értékeit is.   2022-ben 14 település - Bakonyoszlop, Balatoncsicsó, Balatongyörök, Felsőörs, Kapolcs, Litér, Lókút, Lovas, Márkó, Nagyesztergár, Taliándörögd, Vászoly, Vöröstó és Zalaszántó - pályázatát támogatja a VEB 2023 EKF, és idén - magasabb támogatási összegekkel - újabb helyszínekkel bővül a Pajták közössége: Alsópáhok, Bakonynána, Balatonfűzfő, Balatonhenye, Balatonudvari, Borzavár, Hidegkút, Jásd, Káptalantóti, Nagyvázsony, Nivegy völgy, Nyirád, Somogyszentpál, Tés, és Uzsa is helyt adhat a kulturális kezdeményezésnek.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt hangsúlyozta, hogy a kistelepülések kulturális életét helyben kell támogatni, hogy ezzel erősödjenek, így nőjön a megtartó erejük.

Azt reméljük, a modern pajták újonnan létrejövő kulturális értékei megerősítik települések és a régió kulturális vonzerejét, így a Pajták a Bakony-Balaton térség középtávú, közös fejlődésének alapjai lehetnek. Az EKF a Pajta programban tapasztaltot, kapcsolati hálót és bevált módszereket ad át a kultúrát szervezőknek, így az egyes települések sokszínűsége megmarad, de a Bakony-Balaton régió egésze mégis egységes kulturális térség benyomását adja.”

Hozzátette: „Én magam is tapasztaltam, hogy milyen büszkeséget, segítséget ad az EKF-hez csatlakozott falvakban, városokban élőknek az a tudat, hogy ők is viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet.”

Nagy Krisztián, a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere azt hangsúlyozta, hogy a Bakony-Balaton régió kistelepülésein értékteremtő és értékközvetítő programhelyszínek jöttek és jönnek létre a Európa Kulturális Főváros program Pajtáiban. Ezek a régió kulturális kincseit a kortárs művészetekkel ötvözve teszik elérhetővé és szerethetővé a kultúrát a helyi lakosok és az idelátogató érdeklődők számára.

Ez a 29 Pajta amellett, hogy erősíti a helyi kulturális öntudatot, a generációk közötti kapcsolatot, közelebb hozza a művészeteket az emberekhez, és közvetve segíti a helyi oktatást a kulturális nevelést is. A Pajta program új kulturális mikrohálózatokat épít ki, amelyek közelebb hozzák a térség településeit, kultúra iránt elkötelezett szereplőit.”

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben indult Györöki KultúrMorzsázó nevű pajtaprogramjának második évében szerzett tapasztalatait és idei terveit Villányi Éva, a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár vezetője ismertette. 

Azt szeretnénk elérni, hogy a tágabban értelmezett művészet, illetve kultúra megismerése és ennek folyamataiba való aktív bekapcsolódás révén önmagukat jobban ismerő, boldog embereket kapjunk, akik a közös tevékenységek során az együttműködést, mint követendő magatartásformát is magukévá teszik. Megértik és élvezik a kortárs kultúrát, de közben tisztelik a hagyományaikat, örökségüket.

 A Pajta programhoz az idén frissen csatlakozott Somogyszentpál polgármestere, pedig azt mondta el, mit vár nehéz helyzetben lévő települése a Pajta Program eseményétől: „A településen élő romák és nem romák közötti kapcsolatot friss, lendületes, elsősorban a fiatalokat bevonó kulturális élményekkel erősítjük tovább.” hangsúlyozta Poszáné Szabó Edit.

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!