Gyakran ismételt kérdések

1. Mit jelent az, hogy 2023-ban Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen Európa Kulturális Fővárosa? 

 

Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög származású színésznő és kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb produktuma. 

 

Az Európa Kulturális Fővárosa cím annak tudatosítása, hogy az európai kultúra közös tere a különböző országok és városok együttes hozzájárulásából jön létre. A művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös, és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye. 

 

Egy-egy ország 13 évente nyerheti el ezt a címet. Az Európa Kulturális Fővárosa nem egyetlen eseményből álló program, hanem egy egész program- és régiófejlesztési sorozat, mely folyamatosan teljesedik ki 2023-ig. Az aktualitások elérhetők weboldalunkon, közösségi felületeinken: Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, YouTube és applikációnkban* is. 

 

*Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.ekf.app 

App Store: https://apps.apple.com/hu/app/veb-2023/id1635800334?l=hu 

 

  

2. Milyen konstrukcióban valósulnak meg a VEB2023 EKF projektek?  

  

Az Európa Kulturális Fővárosa Program 2018 óta évről-évre egyre aktívabb, de természetesen 2023-ban teljesedik ki. Ebben az évben számos esemény, program valósul meg, melyet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt., valamint együttműködői partnerei, illetve a pályázati úton nyertes ötletek gazdái közösen valósítanak meg.  

  

2.1. A Veszprém-Balaton 2023 Zrt. által előkészített és megvalósított programok  

  

Ilyen például a 2023-as EKF év nyitó és zárórendezvénye, számos, a nyertes pályázatban felvázolt programok (pl. kapacitásfejlesztési program, egyes művészeti programsorozatok,) mind Veszprémben, mind a régióban. E projektek, programok előkészítése és lebonyolítása során is számos helyi, régiós és országos partner került bevonásra, azonban a projekt koordinációjáért teljes mértékben a Zrt. a felelős.  

  

2.2. Koprodukciós projektek  

  

A Zrt. és – projektenként változó – partneri köre által, szoros együttműködésben előkészített, koordinált, megvalósított programok. Az együttműködő partnerek körébe a helyi és régiós szakmai partnereken túl önkormányzatok és civil szervezetek, de akár informális szerveződések is beletartoznak. E projektek szakmai programjának megfogalmazásában, a magas színvonalú megvalósítás biztosításában a Zrt. szakemberei meghatározó szerepet vállalnak, partnereink szaktudásukkal, helyismeretükkel, helyi szervező erejükkel biztosítják azt, hogy a közösen megfogalmazott célkitűzéseket közös erővel érjük el.  

  

2.3. Pályázati konstrukcióban megvalósuló projektek 

  

A hazai jogszabályoknak megfelelően támogatás továbbadására a Veszprém-Balaton 2023 programja keretében, pályázati keretek között kerül sor. Az elmúlt években, 2023-mal bezárólag többféle pályázati konstrukciót indítottunk és indítunk útjára. 

 

Az aktuális felhívásainkról, illetve a már támogatásra ítélt projektekről részletes információk az alábbi linken találhatóak: https://veszprembalaton2023.hu/oldal/palyazatok 

 

   

3. Kik valósítják majd meg a VEB2023 EKF projektjeit?  

  

Az Európa Kulturális Fővárosa program céljai széles spektrumon mozognak, így az égisze alatt létrejövő projektek és a hozzájuk való csatlakozás is sokféleképpen lehetséges. A VEB2023 EKF programon belül megvalósuló projekteket azok eredete és megvalósítói szerint soroljuk be.  

  

3.1. Veszprém-Balaton 2023 Zrt. által megvalósított programelemek  

  

a.) VEB2023 EKF pályázatban szereplő projektek 

Olyan projektek, amik szerepeltek a nyertes pályázatban és az EKF munkatársai házon belül valósítanak meg külső szakértőket és alvállalkozókat is bevonva.  

  

b.) Projektek   

A programfejlesztés előkészítési fázisában megfogalmazódó, új igényekre reflektáló projektek, melyeket az EKF munkatársai házon belül valósítanak meg külsős szakértőket és alvállalkozókat is bevonva.  

  

3.2. Koprodukciós projektek  

  

Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban működő önkormányzatokkal, kulturális és művészeti intézményekkel, valamint civil, nonprofit és forprofit szervezetekkel együttműködve. 

  

a.) VEB2023 EKF pályázatban szereplő projektek  

Olyan projektek, amik szerepeltek a nyertes pályázatban és amiket az EKF munkatársai koprodukciós partner bevonásával valósít meg.  

  

b.) Új projektek   

A programfejlesztés előkészítési fázisában megfogalmazódó új igényekre reflektáló projektek, amiket az EKF munkatársai koprodukciós partner bevonásával valósít meg.  

  

3.3. Intézményi, önkormányzati és civil pályázati projektek  

  

Olyan nyílt vagy meghívásos pályázati projektek, melyeket a Veszprémben vagy a Bakony-Balaton régióban működő önkormányzatokkal, kulturális és művészeti intézményekkel, civil, nonprofit és forprofit szervezetekkel hoztunk létre az EKF finanszírozásával.  

  

3.4. Partneri együttműködések 

  

Olyan események és projektek, melyek céljai és értékei megegyeznek a VEB2023 EKF célkitűzéseivel. Az együttműködés ebben az esetben hozzásegítheti a szervezőket és a projektgazdákat a nemzetközi programkínálatban való megjelenéshez és a VEB2023 EKF kommunikációjában való részvételhez.  

  

  

4. Hol érhetők el a pályázatok? 

  

Az aktuális kiírások weboldalunk  Pályázatok menüpontjában a Nyílt pályázati konstrukciók aloldalon találhatóak. >>> 

  

  

5. Milyen ötlettel tudok részt venni egy pályázaton?  

  

Ez mindig az adott pályázati kiírástól függ. Fontos, hogy mindig legyen egy tényleges ötlet, ami illeszkedik a VEB2023 EKF céljaihoz, értékeihez. >>>   

  

Működési jellegű támogatást nem áll módunkban biztosítani, tehát pályázataink új események, programok, projektek létrehozására és meglévő események, programok és projektek értékeink mentén történő tovább fejlesztésére írjuk ki.   

  

A célunk az, hogy valóban fenntartható, közös értékek mentén tudjunk művészeti és kulturális projekteket, eseményeket, valamint kapacitásfejlesztési programokat kialakítani és megvalósítani partnereinkkel.  

  

Ezen értékeink, többek között:  

  

• Közösségépítés, különös tekintettel az önkéntesség erősítésére: a közösség aktivizálásával bevonja és új tapasztalatokhoz segíti a régió lakóit.  

• Hagyomány: olyan projektek létrejöttét támogatja, melyek a lokális értékekre tudatosan építve terveznek fejlesztéseket végrehajtani.  

• Innováció: új piaci és szellemi produktumok előállításával serkenti a térség iránti kulturális és gazdasági keresletet.  

• Fenntarthatóság: olyan fejlesztéseket valósítunk meg és támogatunk, amelyek segítik a régió modernizációját, mindezt oly módon, hogy azok hosszú távon is a régió környezeti és gazdasági érdekeit szolgálják.  

  

Olyan kezdeményezéseket szeretnénk támogatni, amelyek az alábbi célok közül minél többhöz képes hozzájárulni:  

  

• nemzetközi dimenzió erősítése, pl. nemzetközi partner bevonása, nemzetközi közönség megszólítása vagy akár a nemzetközi szakmai közeg megszólítása a projekt révén  

• környezeti és társadalmi fenntarthatóság tudatos és célzott erősítése  

• a közönségfejlesztésnek lendületet adó projektek, programok (fiatalok, mint kiemelt célcsoport)  

• jövőbe tekintő, és új technológiákat alkalmazó projektek  

• a regionális kulturális örökség megőrzéséhez való hozzájárulás  

• a régiós kreatív szektor erősítése 

  

  

6. Hogyan értesülhetek az eseményekről, pályázatokról?  

  

Kérjük kövesd híreinket a helyi sajtóban, iratkozz fel hírlevelünkre, látogass el weboldalunkra és kövess minket a közösségimédia felületeinken: 

Facebook 

Instagram 

LinkedIn 

Twitter 

YouTube 

  

  

7. Hogyan tudok önkéntesként csatlakozni?  

  

A VEB2023 EKF önkéntes programjáról és a csatlakozási lehetőségről itt tájékozódhatsz: >>>  

  

  

8. Hogyan lehet elérni a VEB2023 EKF kollégáit?  

  

Kérjük, megkeresésed a központi e-mail címünkre, az [email protected] küldd.  A beérkező leveleket minden esetben továbbítjuk a megfelelő osztályok képviselőinek. 

  

  

9. Mi a szerepe a Kossuth utcán található EKF irodának?  

  

Kossuth utcai irodánkat jelenleg megbeszélésekre, oktatásra, sajtótájékoztatókra, workshopokra használjuk, mindennapi munkavégzésünk nem itt zajlik. 

  

Ügyfélszolgálati irodánkat 2022. október 14-én nyitottuk meg a Kossuth utca tetején, a Bástya üzletházzal szemben. 

Nyitvatartása:  

H-P: 10:00-18:00 

Sz: 10:00-14:00 

Vasárnap: zárva 

A VEB2023 EKF Infóponton várjuk kérdéseiteket a programévvel, programjainkkal és aktualitásainkkal kapcsolatosan. A kérdések mellett merch termékeinket is megtaláljátok itt, amelyeket meg is vásárolhattok.  

   

Amennyiben a GYIK oldalon nem találod a keresett információt, kérjük küldd el kérdésed az [email protected] e-mail címre!  

 

Vissza a főoldalra

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!