Veszprém-Balaton 2023
  • Kategória: kiállítás Rímek mentén, formákon túl Vers-fotókiállítás a révfülöpi vasútállomáson érdekes formákról, a helyiek és a nyaralók viszonyáról.

Értékmentő jelleggel tárjuk fel a Bakony-Balaton régió eltűnőfélben lévő érdekes nyaralókerítéseit. Művészeket bevonva hívjuk fel a közönség figyelmét az érdekes, 60-70-es évekből származó formákra.

A vers-fotókiállításra helyi költőket kértünk fel, hogy a kerítések formájából inspirálódva írjanak az itt élők és az ide látogató nyaralók és turisták viszonyáról. A kiállításon így Éltető Erzsébet, Korinek Janka, Somogyi Csaba, Tóbiás Krisztián és Varga Richárd versei és Varga Marietta, Schmal Fülöp, Nagy Attila Károly és Toroczkai Csaba fotói tekinthetőek meg.

Az alkotók

Imserkedj meg alkotóinkkal, tekintsd meg verseiket és képeiket a révfülöpi vasútállomás várójában, vagy itt online. 

A projekt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa progam szervezésében, a Leczkó Dezső Múzeummal partnerségben jött létre.Köszönjük a csodás helyszínt a MÁV-nak! 

Éltető Erzsébet - költő

Marosvásárhelyen születtem, a Pannon Egyetem magyar MA szakán diplomáztam. Jelenleg Várpalotán élek, az itt működő Krúdy Gyula Városi Könyvtárban dolgozom kulturális szervezőként, valamint a helyi kreatív írókör vezetőjeként. 2012 óta tagja vagyok az OdaLÖKött KÖLtészet – Slam Poetry Veszprém csapatának.

Verseket és novellákat írok, első kötetem Szív/rag/tapasz címmel jelent meg a Vár Ucca Műhely könyvek gondozásában, melyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatott. További publikáiciós tevékenységemet néhány kritika, recenzió, novella, esszé és vers jelenti (itt: Tempevölgy, Vár Ucca Műhely, Parnasszus, Babér és tölgy, Őrtüzek).

Vers & fotó >>

Nagy Attila Károly - fotográfus

1975-ben született Debrecenben, a Balatonra – egész pontosan Badacsony déli partról kitáruló látványára – először gyerekként csodálkozott rá egy családi nyaralás alkalmával. A rácsodálkozás azóta is tart, nem is telhet el úgy év, hogy legalább egy hetet ne töltsön – immár a gyerekeivel – a tó valamelyik partján. A folyamatosan más arcát mutató víz ma is vonzza, felnőttként azonban már jó ideje jobban foglalkoztatja a tó körüli települések épített öröksége, a lassan eltűnő 50-100 éves nyaralókultúra. Így alakult, hogy a balatoni vakációk jó részét már nem a fövenyen fekve, hanem a part közeli kis utcákat járva töltöti, fényképezőgéppel a nyakában, gyűjtögetve a legszebb, legérdekesebb balatoni részleteket. / @Scanzen

Korinek Janka - költő

Korinek Janka vagyok, 24 éves, jelenleg az ELTE Gazdálkodástudományi Karának mesterszakos hallgatója. Korábban elvégeztem az ötéves pszichológia-képzést is, így valamiféle polihisztornak mondhatom magam.

Költészettel, írással már kiskorom óta foglalkozom: eleinte rövid történeteket alkottam, saját hetilapot szerkesztettem, majd az idő előrehaladtával előtérbe került a versírás. 2008-ban győztese lettem egy országos versíró-versenynek, mely ugródeszkaként szolgált az irodalmi előmenetelemben, és 2009-ben első publikálója lehettem a veszprémi Vár Ucca Műhely folyóiratnak. A következő években különböző veszprémi irodalmi projektekben vettem részt, egészen mostanáig pedig további két alkalommal jelentek meg műveim. 

Általában rímtelen, rövid versekben utazom – sem slam, sem haiku – melyekre a bonsai hasonlata illhet leginkább: magának az olvasónak kell nevelgetnie, a saját gondolatai szerint alakítania egy-egy művet. Mostanában ízlelgetem a hosszabb verseket, novellákat; izgalmas tapasztalni, ahogyan évről évre változik a szemléletmódom, stílusom. Vágyott célom saját kötetek megjelentetése is.

Vers & fotó >>

Schmal Fülöp - fotográfus

Schmal Fülöp Budapesten született ’94-ben. Most Sámuel és Jeremiás apukája, szabadúszó fotográfusként dolgozik. / fulopschmal.com / @fulopschmal /

Somogyi Csaba - költő

Várpalotán születtem és érettségiztem. Pécsen 2019-ben végeztem el a történelemtanár és pedagógiatanár mesterképzést, majd ezek után a magyartanári képzést is. Veszprém után jelenleg Várpalotán tanítok magyart egy általános iskolában.  Gimnázium óta írok rendszeresen. Jelent meg versem már több folyóiratban is. Legtöbbször a Vár Ucca Műhely hasábjain találkozhattak velem az olvasók. Aktív tagja vagyok a veszprémi és pécsi slam poetry közösségnek. Számos fellépést tudhatunk magunk mögött. Voltam már országos döntős teamslamben, felléptem a pécsi fényfesztiválon vagy éppen az egyetem kért fel irodalmi előadásra. Rendhagyó irodalmi órákat tartottam nyári napközis táborokban. Főleg verseket és slam szövegeket írok. Ha nem könyveket forgatok, akkor Rubik-kockát.

Vers & fotó >>

Tóbiás Krisztián - költő

1997-től több vajdasági folyóirat és napilap szerkesztője, tudósítója. 2001 óta Magyarországon él. 2006-ban jelent meg első önálló verseskötete ver/sec címmel a zEtna könyvkiadó gondozásában. 2008 – 2011 között a veszprémi Ex Symposion irodalmi folyóirat tördelője és grafikai szerkesztője, majd felelős szerkesztője. 2014-től a Balatonfüreden megjelenő Tempevölgy folyóirat felelős-, majd 2015-től főszerkesztője. A 2014-ben alapított Sava Babić műfordítói díj alapító tagja. 2014-től a Balatonfüred Város önkormányzata, illetve a Tempevölgy folyóirat által szervezett irodalmi/művészeti rendezvények és konferenciák szakmai szervezője A  Balatonfüredi Költőverseny Quasimodo Közalapitvány és a Balatonfüred Városért Közalapítvány kuratóriumának tagja. Írásai megjelentek szerb, horvát, angol és spanyol nyelven.

Vers & fotó >>

Toroczkai Csaba - fotográfus

1986 óta fotóriporter, a Népszava, a Köztársaság hetilap, a Pesti Hírlap és a Kurír újságok hasábjait illusztrálták képei. Fotóriporteri munkája mellett életmódmagazinok képszerkesztője is volt. 

2021 márciusa óta a Veszprém-Balaton 2023 EKF program hivatalos fotósa. Fő feladata, hogy Veszprémről és a Bakony-Balaton régióról, vagyis az Európa Kulturális Fővárosa program térségéről készítsen képanyagot, ami segíti a terület bemutatását az idelátogató külföldieknek. 

1989 és ’94 között ötször szerepelt dobogós helyen a MUOSZ sajtófotó pályázatán, de két első helyezéssel és Escher Károly díjjal is büszkélkedhet. / @toroczkaicsabaphotography

Varga Marietta - fotográfus

Varga Marietta (Matti) már egészen fiatal korában felfedezte a fotográfiában rejlő, művészi kifejezőeszköz lehetőségét.

Képei álomszerűek és gyakran a nosztalgia érzésével szövődnek át. Matti a leghétköznapibb történéseket is képes egy teljesen új nézőpontból szemlélni, kontextusukból kiragadva pedig, a valóságtól  elrugaszkodott módon mutatja be azokat. Mindeközben hatalmas szerepet szentel a tűpontos kompozíciónak, az érzékenyen megválasztott szín, fény és tér használatnak. Első ránézésre talán  nem tűnnek összeegyeztethetőnek a képein megjelenő elemek, ám paradox módon éppen ezek által képes új jelentést adni témáinak és nyílik lehetősége bemutatni az általa megélt és elképzelt világot. Munkái az elmúlt években számos jelentős nemzetközi elismerésben részesültek. 

A folyamatos megjelenéseknek köszönhetően pedig különböző fotókönyveken, magazinokon, kiadványokon és kiállításokon köszönnek vissza alkotásai. / mariettavarga.com / @mattivarga

Varga Richárd - költő

Varga Richárd magyar- és történelemtanár, dalszerző és előadó. 2010-ben megnyerte egy országos versíró verseny egyetemista kategóriáját. 2011 óta tart megzenésített versekből álló irodalmi esteket, rendhagyó irodalomórákat. Több tanulmánya jelent meg az élményközpontú irodalomtantás témájában. A csöngei Weöres Sándor-olvasótábor társszervezője, a Savaria Slam Poetry alapítótagja és a Godot Workshop zenekar frontembere. 2015-ben az Év veszprémi slammere lett. Verseit elsősorban a Vár Ucca Műhely folyóiratban publikálja. Jelenleg a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-program irodalmi és színházi programjainak felelőseként dolgozik.

Vers & fotó >> 

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!