Van új a zászlók alatt

VEB2023 pályázati együttműködés
VEB2023 pályázati együttműködés

Városrészi baráti körök Veszprémben

Heraldikus, történész, grafikus és a kisközösségek véleményformálói dolgoztak azon, hogy egységes, de mégis minden városrészre nézve egyedi szimbólumok készülhessenek el, amelyek először a 2022-es Gizella Napokon debütáltak. Hiszünk abban, hogy a hagyományőrzés, a helyi identitás és kohézió megteremtésének egyik lehetséges módja a városrészek saját szimbólumrendszerének kialakítása. A városrészi baráti körök az ünnepségsorozat indulása óta először sorakozhattak fel saját zászlóik alatt a történelmi felvonuláson. A Közösség Kádártáért Egyesület fogta össze a 15 veszprémi városrész képviselőit, szervezeteit, formális és informális csoportjait és együtt álmodták meg a városrészekre jellemző zászlókat, kendőket.  

Az összetartozás élménye a Gizella Napokon túl is testet ölt kicsit rendhagyó találkozásokban. A városrészek közösen újragondolják és felélesztetik a veszprémi Szent István völgyhíd (közismertebb nevén Viadukt) felavatásának évfordulójához kapcsolódó Híd Ünnepet, mely jelképesen és fizikailag is összeköti a különböző városrészeket. A Híd Ünnepen közös pikniken ünnepeljük meg Veszprém régi és új városrészeinek különbözőségét és egységét. 2023-ban már nem csak a Viadukt alatt találkozunk – egy új családi, közösségi együttlét hagyományát is útjára indítjuk – a Gulya-domb lejtőin a városrészi szimbólumokat a lehető legkülönbözőbb formákban viselő papírsárkányok készülnek majd és kapnak szárnyra a bakonyi szélben.  

Az összetartozás élménye, a Veszprém kulturális életében történő aktív szerepvállalás és egyáltalán a láthatóvá válás lehetősége mind motivációt jelent a városrészi baráti körök életében. Közös erővel azon dolgozunk, hogy megteremtsük, lendületet adjunk a városi közösségeknek, önszerveződő, hagyománytisztelő, generációkon átívelő módon.  

Időpont: 2023 májusa és augusztus 20.  

Megvalósító: Közösség Kádártáért Egyesület 

Partnerek:  Veszprém-Cserháti Társaskör Kulturális Egyesület, Lokálpatrióták (Jutasi Lakótelep), Dózsavárosi Baráti Kör, Látóhegyi Baráti Kör, Cholnoky-kerekasztal, Jeruzsálemhegyi Baráti Kör, Jutaspusztáért Egyesület, Egry József Lakótelep Baráti Kör, Óvári Ferenc Baráti Kör (Egyetemváros), Veszprémi Újtelepi Baráti Kör,  Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület, Tikhegyi Baráti Kör Egyesület, Gyulafirátót, Virágzó Veszprémért Egyesület (Jutasi Lakótelep), Haszkovó Polgárőrség, Csererdő, Kertvárosi Városvédő Egyesület 

közösség TeszVeszprém

Hozzáférhetőség

Amennyiben nehézségekbe ütközik oldalunk böngészése során, válasszon az alábbi hozzáférhetőségi lehetőségeink közül!